Ashtanga Yoga

Home  /  Ashtanga Yoga

Ben je sportief? Voel je je tevreden na een lekker uurtje lichamelijke inspanning, maar is fitness of volleybal niet wat je zoekt? Wil je wat meer diepgang dan een beetje aan fitnessapparaten hangen? Zou je graag ook wat meer rust in je hoofd willen, zonder dat je heel zweverig doet? Dan heeft Studio Element wat voor jou: Ashtanga Yoga! De allermooiste balans tussen lichamelijk moe en tevreden zijn en rust voelen in je hoofd. En het mooiste is, wij bij Studio Element weten wat we doen!

Ashtanga Yoga is een heel specifieke vorm van yoga. Niet iedereen die Ashtanga Yoga of Power Yoga aanbiedt, volgt de echte traditie. En niet iedereen die het aanbiedt, is degelijk opgeleid. Nathalie heeft meerdere opleidingen gevolgd in de Ashtanga Yoga en wordt daarnaast nog enkele malen per jaar bijgeschoold door uitmuntende, door de familie Jois, erkende docenten. Over de familie Jois later meer. Officieel mag het alleen Ashtanga Yoga heten als je de traditie van de serie staande houdt. Dat gebeurt bij Studio Element en daarin zijn wij uniek in Tilburg.

Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga

 

Ashtanga Yoga is een pittige, sportieve vorm van yoga. Sommige mensen omschrijven het als Power Yoga. Je blijft continu in beweging, bij elke in- en uitademing heb je wat te doen. Sterker nog, de ademhalingsoefening op zich is bij Ashtanga al vermoeiend! Daarnaast houd je gedurende de hele les spieren aangespannen. Ashtanga Yoga is een prachtige vorm van bewegen, aan je gezondheid werken en aan je innerlijke rust werken. Een meditatie in beweging. Bovendien is het supergezond. Je bouwt er kracht, conditie en souplesse mee op.
Een guru uit Mysore in India, Sri Pattahbi Jois, heeft deze serie oeroude yoga-oefeningen op papier gezet, samen met zijn leraar Krishnamacharya. Naar verluidt heeft hij hiervoor de duizenden jaren oude geschriften van Yoga Korunta als basis genomen. Een uitgebalanceerde serie houdingen, waarbij je hele lijf aan bod komt. Continue ademhalingsoefeningen maken deze vorm van yoga nog intensiever. De Ujjayi- ademhaling verwarmte je lichaam van binnen door alle spieren die je aanspant om de Ujjayi-ademhaling toe te passen. Die Sri Pattahbi Jois leerde zijn zoon (Manju Jois), zijn dochter (Saraswati) en zijn kleinzoon (Sharath Jois) intensief de series. Pas later zijn er ook westerse mensen in de leer gegaan bij Pattahbi Jois, zoals David Williams en Nancy Gilgoff. Pattahbi Jois is inmiddels overleden en KPJAYI, de Ashtanga Yogaschool van de familie in Mysore, India wordt vandaag de dag gerund door kleinzoon Sharath Jois.

Ashtanga Yoga is pittig, maar geschikt voor zowel beginners als gevorderden.
Speciaal voor beginners wordt er bijna maandelijks een introductieworkshop georganiseerd. Niet verplicht, wel handig en leerzaam. Daarnaast wordt er regelmatig een verdiepingsworkshop georganiseerd.

ashtanga-yoga-tilburg-studio-element-2

Ashtanga Yoga Led Class

Er zijn twee soorten lessen bij Ashtanga; de lessen van een uur, waarin een verkorte versie van de serie wordt aangeboden. Nathalie wisselt zoveel mogelijk af, zodat je alle houdingen eens doet. Ook is er de les Ashtanga Yoga XL; deze les duurt anderhalf uur en hierin beoefen je alle houdingen uit de serie. Ook is er veel ruimte voor vragen en extra begeleiding.