Loes

Home  /  Loes

Dansen (en blessures)
Loes Buenen werd geboren in 1981 in het Brabantse Schijndel. Van jongs af aan deed zij niets liever dan dansen en op haar elfde begon zij dan ook aan de vooropleiding van de Fontys Dansacademie in Tilburg. In de twaalf jaar dansacademie die hierop volgde leerde zij haar lijf iedere dag beter kennen, en ontdekte soms ook kwaadschiks waar haar grenzen lagen. Meerdere blessures dwongen haar zo nu en dan een stap terug te doen en Nederland door te reizen naar diverse specialisten. Die haar dan meestal weinig konden vertellen, een aantal keer behandelden, haar zeiden dat ze rust moest nemen en haar wat oefeningen op een briefje mee naar huis gaven.
In haar tijd op de HBO-opleiding maakte Loes kennis met Pilates en ontdekte andere manieren om haar lijf aan te sturen dan zij tot dan toe had gebruikt. Er ging een wereld voor haar open. Doordat ze meer inzicht kreeg in haar eigen lijf kon ze het zo leren inzetten dat haar klachten uiteindelijk verdwenen. In 2004 studeerde zij af als uitvoerend danseres modern en heeft jarenlang gedanst in regelmatig in voorstellingen in binnen-en buitenland.

Pilates
In 2006 en 2007 volgde Loes een uitgebreide opleiding tot Authentic Pilates-trainer bij Yvonne Schüller van Pilates Link (Studio Zuid, Eindhoven). Hier werd zij opgeleid tot trainer op alle niveaus, zowel op de mat als op alle apparaten. Op deze plek startte zij in 2007 met lesgeven en werd ook de basis gelegd voor een nieuwsgierigheid en leergierigheid naar nieuwe inzichten in het menselijk bewegingsapparaat.
Na haar verhuizing naar Utrecht werkte zij van 2009 tot 2016 met veel plezier bij Pilatesstudio Art of Movement van Stephanny Turton-Kat in Hilversum, waar Loes zich verder ontwikkelde tot de trainer die zij nu is. Bij Stephanny leerde zij nog meer te kijken naar de mens achter (of beter gezegd in) het lichaam. Ook werkte Loes van 2010 tot 2015 bij Danscentrum Utrecht waar zij matlessen en massages gaf.
Sinds haar afstuderen volgde Loes diverse (internationale) bijscholingen in Pilates maar ook in verschillende aanverwante bewegingsmethodes om haar blik te verruimen en te verfrissen. O.a. in Franklin Method, Core Awareness en Restorative Exercise.

Wisselwerking lichaam en geest
Vanuit haar werk als Pilatestrainer bemerkte Loes een verandering in de mensen die les volgden bij haar. Zij zag mensen het vertrouwen in hun lijf terugvinden na langdurige periodes van klachten en geleur met hun lijf langs allerhande behandelaars. Een vrouw die jarenlang pijnstillers slikte had deze niet meer nodig omdat zij haar lijf leerde kennen en leerde hoe ze dit zo optimaal mogelijk in beweging kon brengen.
Dat is iets wat Loes haar klanten hoopt mee te geven: leren hoe je zelf het heft in handen kunt nemen, wat je er zelf aan kunt bijdragen om je moeiteloos door je leven heen te bewegen. Begrijpen wat je de hele dag door doet, dat maakt het verschil.
Zij zag keer op keer het bewijs dat de Pilates-methode werkt, en voor haar werd ook de wisselwerking tussen lichaam en geest steeds duidelijker. Wanneer je (weer) op je lijf kan vertrouwen, ook wanneer het jarenlang niet heeft gefunctioneerd zoals jij zou willen dan verandert er iets in een mens. Niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant. Je ziet iemand sterker worden, meer rechtop komen, en op die manier opener de wereld tegemoet treden en met een andere blik het dagelijks leven in stappen.

Massage
Vanuit deze ervaring ging Loes op zoek naar nog andere wegen om grip te krijgen op die body-mind-connectie. Na zelf een aantal massages te hebben ontvangen en te voelen wat dit met haar deed besloot zij dit ook te willen kunnen geven aan haar klanten.
Zo belandde zij bij Holos, academie voor massagetherapie in Utrecht waar zij een opleiding volgde van 14 maanden intensieve studie. Voor iemand die al haar hele leven lang bezig was met haar lichaam was het een eye-opener om haar lichaam via massage te voelen en ervaren. Het niet zelf te hoeven doen maar je volledig kunnen richten op wat je voelt. En te leren dat het goed is, wat er dan ook te voelen is. “Zijn met wat er is” is het motto van Holos. En voor een prestatiegerichte danseres is dat misschien wel de grootste uitdaging.
Om de ervaring van een massage zo laagdrempelig mogelijk te maken en deze op allerlei plekken te kunnen geven volgde zij ook nog een opleiding tot stoelmasseur bij Esoterra, eveneens in Utrecht. Momenteel is Loes niet actief als masseur, maar de ervaring van zowel het masseren en het letterlijk en figuurlijk voelen van wat er speelt in een lichaam neemt zij mee in al haar lesssen.

In dit filmpje vertelt Loes over waar Pilates voor haar over gaat, en wat het voor haar betekent.