Pilates

Home  /  Pilates

Wat is Pilates?
Pilates is een bewegingsmethode waarbij je via oefeningen op de mat of speciale Pilates-apparaten leert je lichaamscentrum te versterken. Wanneer je je centrum kunt gebruiken om de rest van je lichaam aan te sturen zal je voelen dat veel bewegingen moeitelozer worden en je je kracht en energie zo efficiënt mogelijk kunt inzetten.

In de lessen leer je je eigen lijf kennen en leer je wat voor jouw lichaam de meest optimale manier van bewegen is. Je ontwikkelt kracht, maar werkt ook aan je lenigheid en je ademhaling. Doordat je inzicht krijgt in hoe je lijf werkt zal dit gaan doorwerken in je dagelijks leven en zal ook je houding verbeteren.

Pilates groepsles bij Loes

De Pilates-methode werd reeds rond 1920 ontwikkeld door Joseph Pilates; al bijna honderd jaar ervaren mensen de positieve resultaten. Pilates is een zogenaamde body-mind methode, waarbij je door je aandacht naar binnen te brengen je lijf op een bewuste manier in beweging brengt. Lichaam en geest werken samen om letterlijk en figuurlijk lekker in je vel te komen.

Voor wie is Pilates?
Pilates is voor iedereen met een lijf. Voor iedereen die wil bewegen, zonder pijn. Voor iedereen die sterker wil worden, of leniger. Voor iedereen die zijn lijf wil leren kennen om er zoveel mogelijk en zo lang mogelijk plezier van te kunnen hebben.
Omdat Pilates een methode is en niet enkel een serie oefeningen kunnen er op alle niveaus aanpassingen gemaakt worden. Ook wanneer je zwanger bent kun je met Pilates aan de slag.
En ja, Pilates is zeker ook voor mannen, Joseph Pilates was er zelf een tenslotte.
De lessen zijn geschikt voor alle leeftijden, zowel voor gezonde mensen als mensen met blessures. Denk hierbij aan rugklachten (bijv. hernia), nek- en schouderklachten, bekkenklachten en voetklachten. Pilates geeft je de handvatten om zelf doelgericht je klachten te leren verminderen.

Groepslessen, Pilates Care, privélessen
Bij Studio Element kun je kiezen uit verschillende soorten Pilateslessen:

* Groepslessen (basic/intermediate/advanced)
De groepslessen worden gegeven aan kleine groepen van 5-9 personen, op deze manier is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht en correcties. De oefeningen vinden plaats op de mat, en er wordt gebruikt gemaakt van kleine props zoals magic circles, kleine ballen en foamrollers.
De lessen zijn verdeeld in verschillende niveaus om te kunnen werken op het tempo dat het beste bij je past. Ook kun je kiezen voor de Pilates Care-les, speciaal gericht op mensen met rugklachten. Hierin wordt een mix gemaakt tussen Roll & Release (losmaken van het bindweefsel) en Pilates.

* Pilates Care voor bekken en (onder)rug
De Pilates Care lessen zijn groepslessen speciaal gericht op mensen met bekken- en rugklachten. Dat betekent dat er extra aandacht wordt besteed aan het losmaken van bekken en (onder)rug en waar nodig zullen aanpassingen worden gemaakt in het Pilatesrepertoire. Ook staande en zittende oefeningen rondom het verbeteren van je houding maken deel uit van de les. Je leert dus om zowel te versterken als te ontspannen, beide van belang om rugklachten te verlichten.

* Privélessen op Pilates-apparatuur
In een privéles ga je een uur lang één op één aan de slag, hierbij wordt gebruik gemaakt van originele Pilatestoestellen: de reformer, de wall-unit, de wunda-chair en kleine Pilates-props. De les wordt gebaseerd op jouw specifieke aandachtspunten en kan uiteenlopen van een meer therapeutische sessie tot een stevige work-out.

Deze lessen zijn zeer geschikt voor mensen met specifieke klachten of blessures, maar zeker ook voor wie graag de verdieping wil voelen in zijn training en wil leren hoe zijn lijf het meest optimaal en klachtenvrij functioneert.